Jeść tanio i zdrowo – czy to możliwe?

Ostatnimi czasy pokutuje przekonanie, że to co dobre i zdrowe, musi być i drogie, a zbilansowana, zdrowa dieta jest trudna do ustalenia i przestrzegania.

Ludzie boją się:
– wysokich cen żywności,
– że zalecane dania będą trudne i czasochłonne w przygotowaniu,
– że trzeba sobie będzie odmawiać wielu rzeczy do tej pory w diecie oczywistych, jak np. mięso w dotychczasowych ilościach.

Pora więc oswoić wszystkie nieuzasadnione strachy związane ze zdrowym odżywianiem.

Po pierwsze: różnorodność i rozsądne ilości

Nie ma znaczenia co jest powodem rozpoczęcia diety, a nie zawsze przyczyną jest chęć zgubienia zbędnych kilogramów, spożywane produkty powinny zaspakajać zapotrzebowanie organizmu na witaminy oraz mikro i makroelementny.

Dlatego właśnie nie należy w żadnej diecie poprzestawać stale tylko na jednym rodzaju pożywienia np. na samych owocach i warzywach. Każdemu organizmowi potrzebne jest też mięso.

Mięso? Ależ ono szkodzi!
Dietetycy podkreślają, że zdrowsze dla naszego organizmu jest białe mięso. Jest ono chude i zawiera zdrowe dla człowieka kwasy tłuszczów nienasyconych. Co więcej białe mięso jest dosłownie w zasięgu ręki każdego, komu zależy na zdrowym odżywianiu, można je znaleźć w każdym sklepie spożywczym, czy mięsnym. Chodzi bowiem o dobrze wszystkim znane mięso drobiowe.

Drób? A nie jest przypadkiem hodowany na antybiotykach?
Wielu naszych rodaków nadal uważa, że mięso drobiowe nafaszerowane jest antybiotykami.

Trzeba jednak zdać sobie sprawę iż w ostatnich latach w naszym kraju doszło do wielu zmian, m.in :
– wzrosła świadomość, że tego typu działanie przynosi więcej szkód, niż korzyści,
– w Polsce zakazano podawania ptakom hodowlanym środków stymulujących wzrost opartych na antybiotykach,
– w hodowli drobiu można stosować antybiotyki jedynie pod kontrolą weterynarza i tylko takie, które nie mają wpływu na późniejszą jakość mięsa.

Jako, że rośnie powszechna świadomość tego, co człowiekowi może szkodzić, jeśli jest niewłaściwie stosowane, hodowcy drobiu nie mogą sobie pozwolić na stosowanie nierozsądnych zabiegów, mogących spowodować utratę zaufania ze strony konsumentów. Stąd wzrost starań o jakość mięsa drobiowego trafiającego na rynek, a później do sklepów, gdzie jest kupowane przez klientów.

Moda na wiedzę o tym, co powinno się jeść
Właściwie to już nie tylko moda, która przecież może przeminąć. Wraz z coraz łatwiejszym dostępem do różnorodnych informacji – specjaliści, książki, poradniki, Internet – rośnie też i świadomość, co może mieć pozytywny wpływ na zdrowie i równowagę w organizmie.

Wprawdzie osób, które uważają, że wystarczy oprzeć dietę w ogromnym procencie na produktach niemięsnych, jest dzisiaj sporo, jednak istnieje też rosnąca grupa ludzi, którzy wiedzą, że zdrowe mięso trudno w 100% zastąpić jakimś innym produktem. Właściwie jest to niemożliwe.

Właściwie wyhodowane i przygotowane do spożycia mięso drobiowe to zdrowy składnik przemyślanej i rozsądnie przygotowanej diety. Jest łatwo dostępny i niezbyt skomplikowany w obróbce przed spożyciem. Daje też sporo różnych możliwości przygotowania, więc nie można już dzisiaj powiedzieć, że mięso drobiowe – pod względem kulinarnym – jest nudne. Wręcz przeciwnie. Jeśli dobrze poszukać, okaże się, że każdego dnia miesiąca można jadać na obiad coś z drobiu, nie powtórzywszy konkretnego dania przez wiele dni pod rząd.

Więcej na

6
Dodaj komentarz

avatar
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
trackback

[…] Dużo na Jeść tanio i zdrowo – czy to możliwe? […]

trackback

[…] Dużo na Jeść tanio i zdrowo – czy to możliwe? […]

trackback

[…] Bardzo na Jeść tanio i zdrowo – czy to możliwe? […]

trackback

[…] Nic na Jeść tanio i zdrowo – czy to możliwe? […]

trackback

[…] Nic na Jeść tanio i zdrowo – czy to możliwe? […]

trackback

[…] Dobrze na Jeść tanio i zdrowo – czy to możliwe? […]